Zo maak jij je goede voornemens voor 2024 waar

Goede Voornemens

Dit jaar ga ik meer sporten, gezonder eten, meer ontspannen… Allemaal goede voornemens. Bijna iedereen heeft ze, bijna niemand houdt zich eraan. Niet lang in ieder geval. De meerderheid van de voornemens sneuvelt halverwege januari alweer en maar 10% van de Nederlanders weet goede voornemens op de lange termijn vol te houden.

Waarom goede voornemens bijna altijd falen

Nieuw jaar, nieuwe kansen. 1 januari klinkt als het ideale moment om aan jezelf en je gezondheid te werken. Op 31 december laat je het oude jaar en je slechte gewoonten achter je. Na een knallende start kun je fris beginnen. In de praktijk valt dat elk jaar toch weer tegen.Gewoonten aanleren

Meer sporten en gezond eten zijn enkele van de populairste goede voornemens, maar het zijn geen eenmalige doelen die je kunt halen en afvinken. Het zijn gewoonten die je moet aanleren. Dat kost tijd. Je mist dus de resultaten en de boost voor je motivatie die je krijgt als je een doel bereikt.

Het seizoen zit ook niet mee

De overgebleven oliebollen, appelflappen en andere restjes van de feestdagen liggen nog in de keuken - zonde om weg te gooien! Je hebt nog vakantie, dus mag je best genieten van het niksdoen. En buiten is het toch koud, nat en donker. Weet je wat, ik begin volgende week maandag wel!

Whats App Image 2024 01 12 at 09.22.43

Een eeuwenoude traditie

Januari is niet de handigste maand om te beginnen met je goede voornemens, dat is augustus. Het weer is dan gunstiger om actief te zijn en je moet sowieso weer gaan wennen aan het school- en werkritme. Dan kun je er relatief makkelijk een of twee gezonde gewoonten aan toevoegen. Waarom beginnen we dan toch altijd in januari?

De goden tevreden houden

Goede voornemens zijn al duizenden jaren een traditie die hoort bij de nieuwjaarsviering. Het is begonnen bij de Babyloniërs. Zij legden geloften af aan de goden, bijvoorbeeld om een geleend voorwerp terug te geven. De Romeinen en middeleeuwse ridders hebben de traditie van geloften aan de goden voortgezet.

Werken aan jezelf

Tegenwoordig zijn goede voornemens meestal persoonlijke doelen. De bekende ‘meer sporten’ en ‘gezonder eten’ dus. Wat staat er op jouw lijstje voor 2024?

3 tips om je dit jaar wél aan je voornemens te houden

Maak het concreet

Gezonder leven is een uitstekend voornemen, maar wel heel breed. Stel kleine, concrete doelen die je kunt halen en vieren: niet ‘ik ga meer bewegen’, maar ‘ik ga wekelijks minimaal twee keer een half uur wandelen’.

Maak het haalbaar

Probeer jezelf niet te veel te verbieden. Helemaal niet meer snoepen? Dat houdt toch niemand vol! Maar stel nou dat je je voorneemt om elke dag een stuk fruit in je lunchtrommel te stoppen. Mocht je dan later toch trek hebben in wat lekkers, heb je in ieder geval ook al iets gezonds op!

Maak het leuk

Veel mensen beginnen in januari met hardlopen, maar als dat niet jouw ding is, probeer je toch gewoon iets anders? Als je ergens geen plezier aan beleeft, is het volhouden ervan des te moeilijker.

Sportief en gezond het nieuwe jaar in met de Sport & Cultuurkaart Amstelveen

Een goed voornemen voor het nieuwe jaar is om te ontdekken welke sport bij jou past. Misschien word je wel een meester in vechtsport of komt jouw talent het beste tot zijn recht op de dansvloer. Met de Sport & Cultuurkaart Amstelveen kun je allerlei sporten uitproberen, zodat 2024 jouw leukste en actiefste jaar ooit wordt.